DENIOS NUF
Arbins gate 2
0253 Oslo

Tel.: +47 22 23 85 00
E-Mail: info@denios.no
Internet: www.denios.no

Oljeulykke på vann - dette bør du gjøre

Det er ikke bare på land at det skjer ulykker med farlige kjemikalier. Du har sikker hørt om store oljekatastrofer som forårsaker store ødeleggelser og får konsenkvenser for liv både i vann og på land. De oppstår på grunn av tanker som lekker, lekkasjer på rørledninger og ulykker på boreplattformer. Men oljelekkasje kan også gjøre stor skade i mindre mengder.

Hvor mye vann ødelegger en dråpe olje?

En enkelt dråpespredning kan forurense opptil 1000 liter vann. Derfor må både privatpersoner og bedrifter forhindre lekkasjer. Ved å planlegge hvilket utstyr som trengs i nødssituasjoner og hva som skal gjøres ved oljelekkasje, blir beredskapen høyere. På denne siden har vi samlet svarene på de viktigste spørsmålene for deg.

Vær forberedt på en oljeulykke – derfor må du ha en beredskapsplan

Dersom en virksomhet bruker miljøfarlige kjemikalier, er de forpliktet til å foreta en risikovurdering og identifisere potensielle risikokilder. I tillegg til sikkerhetstiltak skal det også utarbeides en beredskapsplan for nødsituasjoner ved lekkasje. Avhengig av forholdene på den aktuelle arbeidsplassen kan det også være nødvendig for virksomheten å forberede seg på oljeulykker på vann. For eksempel om det er vannveier i nærheten av arbeidsplassen, at oljeledninger legges nær vann eller om det er overvannsbrønn.

Meldeplikt om oljeulykker

Private virksomheter har ansvar for beredskap mot akutt forurensning som kan oppstå i egen virksomhet. Dette følger av forurensingsloven § 40. Den ansvarlige for akutt forurensning har plikt til å iverksette tiltak for å avverge og begrense skader og ulemper. Dette betyr at en virksomhet som er ansvarlig for akutt forurensning, skal iverksette aksjon for å stanse, hindre og begrense forurensningen.
Oljeulykker på vann skal alltid meldes til ansvarlig myndighet. Oljesøl på vann sprer seg svært raskt på overflaten så avbøtende tiltak må settes i gang så raskt som mulig. Da reduserer bedriften ikke bare miljøskadene, men også kostnadene som bedriften må betale for å ha forårsaket ulykken.

Du kan lese mer om ansvar for beredskap hos Miljødirektoratet.

Rask spredning kan bli kostbar historie

Oljeulykker på vann skaper store konsekvenser for miljøet og kan bli en kostbar historie for den som forårsaker forurensningen. Den som gjør at farlige kjemikalier havner i vann og dermed forurenser, er ikke bare erstatningsansvarlig for skaden, men betaler også kostnadene til nødvendig oppryddingsarbeid. Ikke minst vil forsikringsselskapene se nærmere på om det er utarbeidet tilstrekkelig planlegging for situasjoner etter det risikopotensialet som finnes. Vi anbefaler derfor på det sterkeste at virksomheter aktivt jobber med å utvikle egnede tiltak for akutte situasjoner.

Hva kan gjøres for å redusere oljesøl?

For å redusere oljesøl og den påfølgende skaden må vi:

  • samarbeide

  • forebygge

Gå gjennom risikoen for ulykker som kan inntreffe og allerede under planleggingen av nødsituasjoner er det lurt å starte et samarbeid med den lokale redningstjenesten. Det kan også forekomme at ansvarlig redningstjeneste tar kontakt med en virksomhet dersom det fastsettes et risikopotensial. Begge parter drar nytte av et samarbeid der de utvikler felles konsepter for nødsituasjoner og rådfører seg med hverandre om egnet utstyr. Ofte finnes det også samarbeidsmodeller hvor en bedrift stiller med spesialutstyr til redningstjenesten. På denne måten kan bedriften være sikker på at riktig utstyr er på de riktige stedene dersom en nødsituasjon oppstår. Nødetatene drar også nytte av tilgjengelig utstyr som er tilpasset de lokale forhold og som eventuelt også kan brukes til andre operasjoner. Med denne ordningen erstatter selskapet vanligvis brukte materialer med egne midler. En ordning som alle vinner på.

Hva skal du gjøre ved oljelekkasje? Beskrivelse av tiltak og utstyr

Skaff egnet utstyr og iverksett tiltak

En risikovurdering skal alltid gi forslag til konkrete tiltak og hvilke hjelpemidler som trengs ved akutte situasjoner. Ser du på et eksempel på hvordan arbeid i en nødssituasjon ser ut, får du raskt en god oversikt over hva som skjer og hva som trengs. Hva skal du gjøre ved en oljelekkasje?

  1. identifiser oljelekkasjen

  2. varsle nødetatene

Arbeidet starter med å lokalisere lekkasjen. Dersom det oppdages olje i vann eller det oppstår en lekkasje som gjør at olje havner i vann, må nødetatene kontaktes i første omgang. Redningstjenesten informerer på sin side de etater som er angitt i innsatsplanene, for eksempel ansvarlig vannmyndighet eller spesialister på virksomhet på det aktuelle stedet. Dersom tredjeparter, fremfor alt ansvarlige for avløpsanlegg eller vannforsyning, kan bli berørt, skal de også informeres om risikosituasjonen.

Det er optimalt om de første tiltakene kan settes i gang med en gang. Førsteprioritet har livreddende tiltak (hvis nødvendig). Deretter følger:

  1. Sikring av ulykkesstedet.

  2. Vurdering av lekkasjekjemikalienes type, mengde og risikoklasse.

  3. Stopp lekkasjen og hindre at den sprer seg og forårsaker mer skade.

  4. Avgrensning og absorpsjon av de miljøfarlige kjemikaliene.

Hvordan rydder du opp oljesøl? Bruk DENSORB®

For å hindre at forurensningen sprer seg, må lekkasjen først og fremst stoppes ved kilden og det er viktig å handle så raskt som mulig slik at skaden blir så liten som mulig. Ved oljelekkasje deles inngrepet vanligvis i to faser:

  1. få kontroll

  2. opprydding

I kontrollfasen er det greit å begrense oljelekkasjen ved å tegne sillinjer på vannløpet for å hindre at oljelaget sprer seg videre. Når det gjelder sjølenser skilles det mellom aktive og passive systemer.

Hvordan en DENSORB®-sjølense fungerer

Sjølenser er delt inn i aktive og passive systemer:

  • Passive barrierer består av en beskyttelse laget av væsketett spesialstoff med flytende kropper på innsiden. Denne senkes ned i vannet med lodd. Ved bruk av skjermlense samler det seg olje på overflaten av vannet, mens vannet renner under lensen. På denne måten kan oljen pumpes opp eller suges opp med absorbenter.

  • Aktive absorberende lenser er vannavstøtende og flyter på overflaten i stående og lett rennende vann.

Takket være fyllingen med absorberende polypropylenfilt absorberer selve lensen også olje. Aktive absorberende snorer passer spesielt godt med et passivt system: Mens sistnevnte bygger opp selve oljesperren, kan den aktive absorberende snoren suge til seg oljelekkasjen på store flater og deretter tas tilbake i ett stykke med hjelpe av en slepesnor.

Hva kan gjøres for å redusere konsekvensene av oljesøl?

Hvis du kjenner til spesielle risikoområder, kan bruk av oljebarrierer forberedes så nøyaktig som mulig. Passende sperrepunkter kan utpekes på forhånd, og oljen kan fanges opp raskere. Kriterier som gunstige strømningsforhold, trygge adkomstveier og tilstrekkelige plasseringsmuligheter for nødutstyret spiller en viktig rolle her.

Ytelsen til absorpsjonslensene er svært avhengig av egenskapene til vannveien. Er det stillestående eller rennende vann? Hvilken bredde, dybde og strømningshastighet bør vurderes?

Hva bør du vurdere når du installerer skjermlenser?

Forholdene på stedet bestemmer hva slags utstyr du skal velge. Både dybde, bredde og strømforhold i vannet spiller stor rolle for hva slags lenser du kan bruke. Skjermleser består av enkeltelementer og kan tilpasses pga raskt kobles sammen. Utstyret kan da tilpasses størrelsen på ulykken eller til ulike vannforhold.

Ved plassering av fenderne er det også viktig å ikke sette holdepunktene for høyt på stranden, for ellers kan vannet renne forbi sperringen på undersiden. Ved behov må ekstra absorbenter brukes på stranden. Selv sterke vannstrømmer kan føre olje under barrieren. Da kan det være lurt å bruke flere skjermlenser som er plassert i en viss avstand fra hverandre og dermed gir større sikkerhet. På denne måten kan olje som har gått gjennom en barriere stoppes ved neste barriere.

Hvilke absorbenter er egnet for å rense opp oljesøl i vannveier?

Absorbenter for oppsuging av olje fra vann skal leveres i henhold til mengde spesifisert i risikovurderingen. Oljeabsorbenter i granulatform har visse ulemper. Når det er spredt på oljesølet, må det også fjernes fra vannet etter oppsugingsprosessen. Dette er ofte komplisert og det er vanskelig å få fjernet alt. Avhengig av strømforholdene kan materialet vaskes til strandområdet og sette seg fast i vegetasjonen. En annen ulempe med granulat er at det kan forårsake miljøskade på fugler og fisk som kan tro at det er mat og får forurensingen i seg. Alle disse negative bivirkningene kan unngås ved bruk av oljeabsorbenter, uten å måtte ofre funksjonen. Flytende oljeabsorbenter består av en høyabsorberende filt av 100% polypropylen. De er naturlig vannavstøtende (hydrofobe) og oljeabsorberende (oleofile). De fordeles på oljeutslippet og samles deretter enkelt opp da de flyter også i mettet tilstand. I motsetning til granulat trenger du derfor ikke bruke krefter på å rense vannoverflaten. Absorbenter finnes ikke bare som enkeltark, men også på ruller, slik at lange deler kan brukes til beskyttelse på strand hvis det er nødvendig. Oljeforurensningen kan enkelt begrenses og fjernes. Absorpsjonslenser og, som allerede nevnt, aktive skjermlenser er svært godt egnet for å fjerne gjenværende oljelag.

Aktiv planlegging og kriseberedskap lønner seg hvis noe skjer. Behovet for ytterligere tiltak og inngrep vurderes ut fra aktuelle forhold. Hvor mange ansatte trengs? Kjenner personalet til handlingsplanen? Hvordan kan utstyret raskt fraktes til stedet det skal brukes? Er det behov for ekstra hjelpemidler som redningsbåter, ankere, tau, verktøy eller belysning? Alle disse spørsmålene bør stilles på forhånd slik at man kan handle så raskt som mulig dersom en nødsituasjon oppstår.

i

Godt tips: Vanligvis må ytterligere oppfølgingstiltak gjøres etter at en jobb er utført. I tillegg til forsvarlig deponering av det forurensede materialet, utføres ofte overvåkingstiltak av ansvarlige myndigheter for å fastslå eventuelle gjenværende skader og forurensninger.

Vi hjelper deg gjerne!

Trenger du hjelp eller råd? Du kan nå oss via chat, telefon eller e-post. Ta kontakt!

Rådgivning 22 23 85 00

Vil du vite mer?

Laster inn...
i

Den tekniske informasjonen på denne siden er satt sammen nøye og etter beste kunnskap og overbevisning. Likevel kan DENIOS ikke påta seg noen form for garanti eller ansvar, enten kontraktmessig, skadevoldende eller på annen måte, for aktualitet, fullstendighet og korrekthet, verken overfor leseren eller overfor tredjeparter. Bruken av informasjonen og innholdet til dine egne eller tredjepartsformål er derfor på eget ansvar. I alle fall, følg lokalt og gjeldende lovverk.

Meny
Logg Inn
Din handlekurvLagt i handlekurven
Gå til handlekurven
Vi hjelper gjerne til!

Kontakt oss ved å ringe, sende en e-post til info@denios.no eller fyll ut kontaktskjemaet så kommer vi tilbake til deg så snart som mulig.

Man-tors: 08:00-16:30 | Fre: 08:00-15:00