DENIOS Globalt
DENIOS NUF
Arbins gate 2
0253 Oslo

Tel.: +47 22 23 85 00
E-Mail: info@denios.no
Internet: www.denios.no

Slik gjenvinner du litiumbatterier

I Norge har det vært forbudt å kaste batterier i restavfallet siden 2012. Feilsorterte batterier har vært et problem lenge, og det oppstår stadig branner i gjenvinningsmottak som følge av batterier i restavfallet. Så hva skal du gjøre med brukte eller skadede litiumbatterier som ikke virker lenger? Hvis du avhender og gjenvinner dine brukte batterier på riktig måte, beskytter du ikke bare miljøet. Du minimierer også risikoen for brann og eksplosjoner som kan oppstå om du håndterer batteriene feil. Problemet med feilsortering har vært så stort at flere avfallsmottak har sett seg nødt til å ta gebyr på 10 000 kroner for batterier som er levert feil.

I denne artikkelen viser vi hvordan du best kvitter deg med dine litiumbatterier og hvorfor det er så viktig å gjenvinne dem.

Hvorfor skal vi gjenvinne litiumbatterier?

Litiumbatterier har en relativt lang levetid, men inneholder stoffer som innebærer stor risiko for skade på mennesker og miljø, hvis de håndteres på feil måte. Det kan for eksempel oppstå kortslutning eller skade på batteriene som igjen kan lede til termisk rusing som gjør at batteriene overhopphetes. Vi har sett eksempler på hvordan dette kan ende i eksplosjoner og brann, med fare for utslipp av giftige og kreftfremkallende gass, og i verste fall fører det til at liv går tapt. Derfor er det svært viktig at oppbrukte eller ødelagte batterier avhendes på riktig måte.

Litiumbatterier inneholder en rekke metaller som kan være miljøfarlige om de havner i naturen. Derfor er det viktig at du gjenvinner dine litiumbatterier. Det er jo også en stor fordel at de verdifulle metallene kan gjenbrukes i ny produksjon av batterier. Gjenbruk bidrar også til å minske både import og transport, samt utvinning av råmaterialer og er derfor tiltak som er bra for både økonomi og miljø.

I 2023 besluttet Europarådet en ny batteriforordning som blant annet setter opp mål for produsentenes innsamling av batterier og fastsetter et obligatorisk minimumsnivå for gjenvunnet materiale i spesifikke batterier. Dette kravet må dokumenteres og sørger for full transparens i gjenvinningsprosessen.

Slik gjenvinner du litiumbatterier

Med tre enkle steg kan du gjenvinne dine litiumbatterier på en enkel måte, slik at du forebygger risiko for farlige situasjoner på din arbeidsplass. Slik gjør du:

1. Oppbevar batteriene på et sikkert sted før de kasseres

Fram til du kan kvitte deg med dine brukte litiumbatterier må du sørge for å oppbevare dem på et trygt sted på din arbeidsplass. Oppbevaringen bør være:

  • Utendørs
  • Adskilt fra dine andre batterier
  • I en passende batteri- eller transportboks med brannhemmende fyll

Når du oppbevarer dine brukte litiumbatterier utendørs, sparer du både plass og øker sikkerheten. Risikoen for brann i brukte ller ødelagte batterier er tilstede, og ved en eventuell brann slipper du at giftige gasser sprer seg i arbeidslokalene.

Oppbevarer du de brukte batteriene sparat fra andre batterier, forhindrer du at de bidrar til varmeutvikling og at en brann starter og sprer seg.

Skulle det oppstå en brann i dine brukte litiumbatterier, er beholderen du har dem i avgjørende. Om du oppbevarer dem i en av våre batteribokser med Pyrobubbles®-fyll smelter fyllmiddelet ved en temperatur på over 900 °C. Det danner et isolerende lag rundt det brennende batteriet og stopper brannen fra å spre seg til resten av virksomheten.

Med batteriboksene sørger du dermed for en nødvendig beskyttelse for bedriften, til du kan få levert eller samlet inn dine brukte litiumbatterier til gjenvinning.

i

Hvis litiumbatteriet er oppbrukt eller skadet eller viser teng på det, skal du alltid bryke beskyttelseshansker når du løfter batteriet inn i boksen.

Få en oversikt

Hvilken batteriboks passer dine behov?

Med vår guide for valg av batteriboks får du en enkel oversikt over de ulike boksenes egenskaper- fra godkjennelse til bruksområder.

2. Velg hvordan du vil avhende dine batterier

Når du har batterier du vil bli kvitt har du to muligheter:

a) Du kan enten la noen som jobber med resirkulering samle inn, kassere og gjenvinne batteriene for deg.

b) Eller så kan du selv transportere dem til gjenvinningsstasjonen

Velger du det første alternativet må du først og fremst passe på at batteriene oppbevares på en sikker måte før de hentes. Skal du transportere dem selv til gjenvinngsstasjonen må du sørge for at litiumbatteriene transporteres på en sikker måte.

3. Sørg for sikker transport av dine litiumbatterier

Litiumbatterier medfører risiko for brann og eksplosjoner, og regnes derfor som farlig gods i den internasjonale lovstiftingen innen transport. Det betyr at de er omfattet av regelverket for transport av farlig gods og du må sørge for at transport av dine litiumbatterier foregår i tråd med ADR. Du må også sørge for:

  • At batteriene IKKE sklir eller flytter på seg under transporten

  • At din transportbeholder er merket med batteriets UN-nummer og etiketten for type av gods

Batteriboksene kan brukes både til oppbevaring og transport av dine litiumbatterier. . Transportboksene er UN-godkjente og leveres med forskjellige ADR-godkjenninger så du kan bruke dem for transport uten ADR-bekreftelse.

Boksene passer for transport av forskjellige typer litiumbatterier og størrelsen på boksen tilpasses etter batterienes størrelse. Du kan klikke på de forskjellige boksene her for å se hvilke bestemmelser de oppfyller.

Før du kvitter deg med batteriene dine må du sørge for å minimere risikoen for brann. Her skiller vi mellom små og store litiumbatterier.

Transport av små litiumbatterier

Før du kvitter deg med småbatterier (opp till 500 gram) fra smarttelefoner og lignende, må du sørge for å:

  1. Dekke over polene: Tape over batteripolene og løse kabler og kabelender med isolert tape. Dette forhindrer kortslutning og minsker risikoen for gnister og brann.

  2. Pakk inn batteriene: Legg de isolerte batteriene i en plastpose. Dette forhindrer flere skader eller kontakt med andre ting som er laget av metall.

Transport av store litiumbatterier

Reglene er strenge for større litiumbatterier (over 500 gram), for eksempel slike som finnes i el-sykler og industritrucker. Du må derfor sørge for å:

  1. Transportere dem separat: Under transport skal batteriene kun transporteres sammen med andre litiumbatterier.

  2. Sikre batteriene: Når du pakker inn dine batterier, sørg for at de sitter godt fast og ikke kan flytte på seg inne i emballasjen.

FAQ: vanlige spørsmål om gjenvinning av litiumbatterier

Nedenfor finner du svar på vanlige spørsmål om avfallshåndtering og gjenvinning av litiumbatterier.

Kan man gjenvinne litiumbatterier?

Ja, resirkulerbare materialer som litium, kobolt, nickel, mangan og grafitt kan gjenvinnes fra litiumbatterier og gjenbrukes i nye batterier.

Hvilke batterier kan jeg gjenvinne?

De fleste batterier kan gjenvinnes, men ulike batterier skal håndteres på forskjellige måter. Vanlige batterier som skal gjenvinnes er:

  • Alkaliske batterier (AA, AAA etc)

  • Litiumbatterier (finnes i blant annet mobiltelefoner og laptops)

  • Blybatterier (for eksempel bilbatterier)

  • Oppladbare batterier

Hvor kaster jeg gamle litiumbatterier?

Litiumbatterier må leveres til en gjenvinningsstasjon for elektronisk eller farlig avfall. Mange kommuner, gjenvinningsstasjoner eller butikker som selger oppladbare batterier har tilbud om innsamling.

Hva gjør jeg om mitt litiumbatteri er innbygd i enheten?

Hvis batteriet er tilsluttet en enhet skal du levere inn hele enheten til gjenvinningsstasjon.

Hva skjer med litiumbatterier som gjenvinnes?

Når et batteri gjenvinnes blir det tatt til en spesiell stasjon som separerer de forskjellige materialene som batteriet består av. Det kan være:

  • Metaller som gjenvinnes og smeltes ned for å brukes i nye produkter.

  • Litium og kobolt fra litiumbatterier brukes i nye batterier. Dette minsker behovet for gruvedrift.

  • Plast gjenvinnes og kan brukes på nytt i nye plastprodukter.

Hva skjer hvis litiumbatterier ikke gjenvinnes på riktig måte?

Batterier som ikke gjenvinnes på riktig måte er en risiko for alvorlig skade på mennesker og miljø. Noen av de vanligste farene er:

  • Fare for brann: Noen batterier, spesielt litiumbatterier, kan utgjøre en stor risiko for brann hvis de ikke håndteres på riktig måte. Skulle de få kortslutning eller skades kan det oppstå termisk rusing, som igjen lede til farlige branner og eksplosjoner.

  • Utslipp av farlige gasser og kjemikalier: Hvis skadede batterier havner i naturen kan det oppstår lekkasje som kan forurense mark og grunnvann. Hvis batteriet begynner å brenne slipper det ut giftige og kreftfremkallende gasser i luften.

Hvordan kan bedrifter optimere avfallshåndteringen av litiumbatterier?

Bedrifter kan optimere avfallshåndteringen av litiumbatterier ved å:

  • Samarbeide med bedrifter som har spesialisert seg på å gjenvinne litiumbatterier.

  • Lage et effektivt system for innsamling av brukte og skadede batterier internt i bedriften.

  • KLurse medarbeiderne i sikker håndtering av avhending av batterier.

  • Gå for kvalitet og bærekraft når du kjøper nye batterier for å minske antallet batterier som brukes og må kastes.

  • Vurdere å gjenvinne batteriene før de kasseres.

Hva gjør jeg med et litiumbatteri som lekker eller er skadet?

Skadede batterier som lekker må du håndtere med stor aktsomhet.

  1. Verneutsytr: Bruk alltid vernehansker ved håndtering av batteriet for å unngå kontakt med farlige kjemikalier.

  2. Sikker oppbevaring: Oppbevar batteriet i en brannsikker batteriboks til du skal levere fra deg til gjenvinning.

  3. Håndtere lekkasjen: Om batteriet har lekket er det viktig å ruke passende verneutstyr og rengjøre området forsiktig.

  4. Lever til gjenvinning: Skadede eller lekkende batterier må håndteres av spesialiserte gjenvinningsstasjoner som har riktig utstyr til å håndtere batteriene på en sikker måte.

Effektiv avhending av litiumbatterier - en fordel for miljøet og bedriftene

Korrekt håndtering av avfall og gjenvinnings av litiumbatterier er en viktig del av en bærekraftig og framtidsrettet syklus. Det gir oss muligheten til å gjenbruke verdifulle råvarer og minske batteriproduksjonens påvirkning på miljøet. Sikker og korrekt håndtering og resirkulering av batterier minsker dessuten faren for brann og eksplosjoner hos bedrifter. Dette gjelde selvsagt både for bedriften som har brukt batteriet og for virksomheten som har i oppdrag å samle inn og gjenvinne batteriene. At vi håndterer og gjenvinner litiumbatteriene på en riktig måte er derfor viktig og bra både for miljøet og for de virksomhetene som er involvert i produktkjedene på en eller annen måte.

Flere produkter for sikker håndtering av litiumbatterier

Vi hjelper deg gjerne!

Trenger du hjelp eller råd? Du kan nå oss via chat, telefon eller e-post. Ta kontakt!

Rådgivning 22 23 85 00

Vil du vite mer?

Laster inn...
i

Den tekniske informasjonen på denne siden er satt sammen nøye og etter beste kunnskap og overbevisning. Likevel kan DENIOS ikke påta seg noen form for garanti eller ansvar, enten kontraktmessig, skadevoldende eller på annen måte, for aktualitet, fullstendighet og korrekthet, verken overfor leseren eller overfor tredjeparter. Bruken av informasjonen og innholdet til dine egne eller tredjepartsformål er derfor på eget ansvar. I alle fall, følg lokalt og gjeldende lovverk.

Vi hjelper gjerne til!

Kontakt oss ved å ringe, sende en e-post til info@denios.no eller fyll ut kontaktskjemaet så kommer vi tilbake til deg så snart som mulig.

Man-tors: 08:00-16:30 | Fre: 08:00-15:00